Tjelesna aktivnost za bolje mentalno zdravlje (Svjetski dan mentalnog zdravlja 10.10.)

Mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče i dobro rade te doprinose svojoj zajednici. Stoga smo u utorak, 10.10. u sportskoj dvorani proveli različite ekipne elementarne igre s ciljem veće tjelesne aktivnosti, opuštanja kroz zabavu, socijalizacije i više provedenoga vremena bez mobitela budući da je tjelesna aktivnost  jedan o važnih čimbenika brige o vlastitom zdravlju kako fizičkom tako i mentalnom. Ljudi koji su tjelesno aktivni kroz rekreaciju ili sport,  znaju za onaj dobar osjećaj zadovoljstva upravo nakon vježbanja.

Svjetska zdravstvena organizacija promiče zdrave stilove života i navodi redovitu tjelesnu aktivnost kao jedan od najvažnijih preduvjeta dobrog zdravlja.

U znak podrške svim osobama koje pate od različitih mentalnih poremećaja, a i s ciljem podizanja svijesti o mentalnom zdravlju, taj dan je običaj nositi zelenu vrpcu. Zelena vrpca simbolizira novi život, rast, nove početke u našim životima – našem mentalnom zdravlju.

Monika Kelava, prof.