DOBRO DOŠLI U UČENIČKI DOM TINA UJEVIĆA

Poštovani, 

Završio je jesenski upisni rok te vas informiramo da su sva slobodna mjesta popunjena. 

Zahvaljujemo se svim roditeljima, a posebno našim učenicima na izboru Učeničkog doma Tina Ujevića, koje je sada postalo mjesto njihovog boravka i odrastanja. Učenici su smješteni u 11 odgojnih skupina od kojih su 4 muške, 5 ženskih  i dvije mješovite, muško-ženske odgojne skupine. Odrastanje u krugu skupine svojih vršnjaka i interakcijom licem u lice, pokazuje se kao izvrsna okolnost odrastanja u ključnim formativnim godinama razvoja djece, posebno u vrijeme sve lošijeg utjecaja digitalnih tehnologija na način formiranje stavova mladih ljudi i  interakciju općenito. Stoga, prednosti odrastanja u učeničkim domovima sve više postaju izraženije o čemu svjedoče i naši maturanti koji boravak i život u učeničkom domu za vrijeme svog srednjoškolskog obrazovanja ničim ne bi mijenjali. Djeca su naše blago i kao profesori, odgajatelji želimo doći do cilja koji bi se najbolje mogao istaknuti riječima Marie Montessori: “Djeca sada rade, kao da ja i ne postojim.”  Do tog cilja nastojat ćemo doći ustrajno i strpljivo, njegujući i razvijajući pedagoška znanja i standarde, s puno ljubavi prema djeci i  predanosti svom odgajateljskom pozivu.

Svima želimo sretan početak  nove školske 2023./2024. godine.

 Učenički doma Tina Ujevića

   

 

 

Kriteriji za upis učenika prema MZO

Usluge smještaja, prehrane i odgojnog rada u učeničkom domu u pravilu mogu koristiti redoviti učenici srednjih škola Republike Hrvatske koji se školuju izvan mjesta stalnog boravka koji su hrvatski državljani ili Hrvati iz drugih država.

Iznimno, ukoliko Dom i nakon provedenog natječaja za redovne učenike prvih razreda  ne popuni sve kapacitete, raspisuju se slobodna mjesta za jesenji rok.

 

Smještaj učenika

Učenički dom može primit 245 učenika. Imamo 11 odgojnih skupina od kojih je 5 muških, 5 ženskih i jedna muško-ženska odgojna skupina, pod vodstvom 11 odgajatelja.

Prehrana učenika

U sklopu doma nalazi se blagovaonica s kapacitetom od 70 mjesta. Uz blagovaonicu nalazi se kuhinja opremljena suvremenom opremom u kojoj se dnevno priprema 3 obroka za učenike.

Lokacija

Učenički dom "Tin Ujević" Zagreb smješten je u Dubravi, preko puta Agronomskog fakulteta. Odlično prometno povezan i u blizini srednjih škola i sportskih terena dom je idealan za boravak učenika.

Povijest

Od 1992. godine u domu su smješteni učenici koji pohađaju srednje škole. Dom osigurava svim primljenim učenicima stalnu pedagošku pomoć, smještaj i prehranu.

Potrebni dokumenti za upis

         1

Upisnica

Upisnicu je potrebno preuzeti na stranici https://domovi.e-upisi.hr/ na kartici “Moji rezultati” i elektronski priložiti na označeno mjesto. 

        2

Lječničko uvjerenje

Potvrdu nadležnog lječnika za boravak u domu treba učitati u sustav na stranici https://domovi.e-upisi.hr/ na označeno mjesto. 

        3

Fotografija

1 x fotografija veličine 3×3,5 cm (kao za osobnu iskaznicu)
        4

Dodatni dokumenti

Interni dokumenti bit će poslani mailom roditeljima/skrbnicima učenika nakon upisa u ljetnom upisnom roku. 

Informacije koje trebate znati

ROKOVI ZA PODNOŠENJE PRIJAVA I UPISI

Rok za predaju zamolbi za prijemObjava konačne ljestvice poretka
Ljetni upisni rok 4.7. -14.7.2023.16.7.2023.
Jesenski upisni rok 28.8.- 31.8.2023.02.9.2023.

Učenički dom Tina Ujevića
Avenija Gojka Šuška 4
Zagreb 10000
Hrvatska
info@domtinujevic.hr

ODLUKA O UVJETIMA ZA PRIJAM UČENIKA PRVIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA U UČENIČKE DOMOVE U ŠKOLSKOJ GODINI 2023./2024.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

1Koji su uvjeti za prijem novih učenika?

Usluge smještaja, prehrane i odgojnog rada u učeničkom domu u pravilu mogu koristiti redoviti učenici srednjih škola Republike Hrvatske koji se školuju izvan mjesta stalnog boravka koji su hrvatski državljani ili Hrvati iz drugih država.

Iznimno, ukoliko Dom i nakon provedenog natječaja za redovne učenike ne popuni sve kapacitete, zbog određenih potreba može prema odgovarajućim kriterijima primiti i redovne studente.

2Kako su uređene sobe?

Imamo trokrevetne i dvokrevetne sobe. Sobe su namještene s tri ugradbena ormara, zidnim policama, radnim stolovima i stolicama tako da svaki učenik ima svoj posebno odvojeni radni prostor. U svakoj sobi nalazi se WC i tuš kabina, te kupaonski ormarići za toaletni pribor.

Svaka soba ima dostupan wi-fi i sve materijalno-tehničke uvjete za praćenje online nastave.

3Kakve slobodne aktivnosti nudite u domu?

Svrha slobodnih aktivnosti u Domu je razvijati kod učenika osobine ličnosti, znanja,vještine, sposobnosti potrebne za djelovanje pojedinaca kao samostalnih mladih osoba kroz kreativnost na različitim područjima.

Time učenici razvijaju socijalnu svijest te osmišljeno i aktivno koriste svoje slobodno vrijeme te ujedno razviti pozitivan odnos prema radu.

U skladu s tim načelima  učenici se mogu kreativno ostvariti kroz:

SPORTSKE AKTIVNOSTI( nogomet, košarka, stolni tenis,badminton, šah, fitnes, ples)

KULTURNO-UMJETNIČKO PODRUČJE (dramska radionica, glazbena radionica,zbor,ekološka radionica, kreativna radionica, keramičarska radionica, WEB radiona, građanski odgoj i obrazovanje,foto/film/video radionica, klub prijatelja knjige-knjižnica)

POSEBNE PROGRAME (kultura komuniciranja i ophođenja, prevencija nasilja među učenicima, prevencija konzumiranja sredstava ovisnosti, praćenje kulturnih događanja, folklor i tamburaši,teretana, tehnička podrška).4Do koliko sati učenici mogu ostati vani?

U skladu s Pravilnikom o kućnom redu, učenici 1. i 2. razreda imaju dozvoljen izlazak radnim danom  do 21:00h, a učenici 3. i 4. i 5. razreda do 22:00h.

Druženje učenika i učenica  radnim danom je dozvoljeno u za to predviđenim prostorijama Doma: atrij, TV klubovi, učionice, sportska dvorana, video klub te kabineti.

Prestanak svih aktivnosti u Domu, osim učenja je u 22:00h kada učenici moraju biti u svojim sobama. Za duže učenje učenici se javljaju odgajatelju koji evidentira njihovu aktivnost.

Izlazak petkom i subotom te dan prije praznika i blagdana  za učenike 1.i 2. razreda predviđen je do 23:00h, a za učenike 3.,4., i 5. razreda do 24:00h.

5Kakva je opremljenost doma internetom, tv-om….?

Internet je dostupan u  bilo kojem dijelu doma. Postoji i poseban informatički kabinet u kojem učenici imaju 12 LAN priključaka na brzi internet u kojem se nalaze stolna računala novije generacije s printerom za potrebe učenika. Tv klubovi opremljeni su plazma televizorima. 

6Kako glasi dnevni raspored učenika?

Dnevni raspored učenicima je određen Pravilnikom o kućnom redu koji se strogo mora poštivati.

Svaki učenik koji dođe u Dom dobije jedan primjerak Izvatka iz pravilnika o kućnom redu koji mora proučiti i primjenjivati u kroz dnevni raspored aktivnosti. Odstupanja od pravila kućnog reda moguća su isključivo za zdravstvene potrebe učenika ili unaprijed dogovorene obiteljske obveze na zahtjev roditelja.

Dnevni raspored:

6:30-08:00   Radnim danom doručak  (subotom i nedjeljom 7:00-8:30)

8:00-08:30   Obilazak odgajatelja

do 08:30 (ustajanje, održavanje osobne higijene i higijene prostora u kojem učenici borave (sobe, kupaonice).

08:30-11:00 Prijepodnevno obvezno učenje ( u sobama ili učionicama)

                      *izlazak dopušten isključivo uz odobrenje odgajatelja i obveznu prijavu na porti.

12:00-15:00 Radnim danom ručak (subotom 12:00-14:00, nedjeljom 11:30-12:00)

15:30-18:00 Poslijepodnevno obvezno učenje (u sobama ili učionicama)

19:00-21:00  Večera (subotom 18:00-19:30 nedjeljom lunch paket 18:00-19:00)

                        Slobodno vrijeme učenika

                        

Do  21:00       Dostava hrane u Dom ukoliko učenici žele nešto naručiti izvana.

                        Izlazak učenika I. i II. razreda

 

Do 22:00       Dopušten je izlazak učenicima III., IV., i V. razreda

                       Svi učenici trebaju biti u svojim sobama

 

*U 22:00 obilazak odgajatelja i evidencija učenika po sobama.

NIJE DOPUŠTENO: Unošenje i konzumiranje hrane u sobama (u blagovaoni do 21:30)